Түнгі тамақтанудың зияны

Ұйықтар алдында тамақ ішудің зияны

Кешке ұйықтар алдында тамақ ішу зияны — өз жақтастары мен қарсыластары бар ең танымал заманауи теориялардың біріне толықтай жатқызуға болады. Біріншілері кешкі асты кеш ішу фигураға зиян деп дәлелдейді. Екіншілері ұйықтар алдында тамақтанудың пайдасы айқын екенін, өйткені аш қарынға түнгі демалыс ұйқы сапасын төмендетіп, оны мазасыз және үстірт етеді, деп мәлімдейді.

Бірақ сіз кешкі алтыдан кейін тамақтануды жақтаушыларға немесе қарсыластарына жатсаңыз да, оның зиянын түсіндіретін объективті фактілер бар.

Неге кешкі астан бас тарту керек

Биологиялық сағаттың бұзылуы. Биологиялық сағат — мыңдаған жылдар эволюциясында әрбір «бөлшегі» жасалып, жалпы схемаға қосылған ең маңызды механизм. Бірақ біздің ата-бабаларымызда тәулік бойы жұмыс істейтін азық-түлік дүкендері немесе кез келген уақытта күндіз-түні тамақ табудың басқа тәсілдері болмады. Сонымен қатар, түн тірі қалу тұрғысынан ең дұрыс іс — тығылып, өзіне назар аудартпау болған ең қауіпті уақыт еді. Сондықтан күн батқанда адам ағзасы енді таң атқанға дейін күту керек деген сигнал алды — тек сол кезде ғана аштықты басатын аңшылық пен жеміс жинау басталады.

Бірақ қазіргі әлемде біз эволюциялық сабақтарды, сондай-ақ биологиялық сағаттарды елемеуіміз оңай болып тұр. Нәтиже: ұйықтар алдында немесе оған аз уақыт қалғанда тамақтану қанағаттанудан басқа, таңертең шаршау сезімін әкеледі — биологиялық сағатта мәжбүрлі түрде «тіліктерді жылжыттық», осылайша ағзаны демалыстан айырдық.

Ас қорыту жүйесінің шамадан тыс жүктелуі. Табиғат бос кеңістікті көтермейді. Және түнгі уақытта ас қорыту процестерін «өшірген» сол эволюция түнді асқазанның демалуына арналған уақыт етті. Сондықтан түнде тамақ ішу — кешкі асты қорытуға емес, ас қорыту жүйесін қалпына келтіруге арналған механизмді теңгерімнен шығарудың сенімді жолы.

Аурулардың даму қаупінің артуы. Ұйықтар алдында тамақ ішу қант диабеті, невротикалық бұзылулар және тағы басқа көптеген аурулардың даму себебі болуы мүмкін. Егер адамда ата-анасынан мұраға қалған немесе өмір салтының ерекшеліктерімен (зиянды өндірісте жұмыс істеу, экологиялық қолайсыз жағдайларда тұру және т.б.) шартталған қандай да бір ауруларға бейімділік болса, қауіптер артады. Бұған себеп — сол биологиялық сағаттар және ағзадағы көптеген процестердің оларға бағынуы. Мысалы, түнгі уақытта кейбір заттардың өндірілуі тоқтап, басқаларының синтезі басталады, бірақ түнде тамақ ішу бұл циклді бұзады — ағза биологиялық деңгейде ояу күйде жалғасады, тіпті сіздің өзіңіз ұйықтасаңыз да.

Ұйқының бұзылуы. Ұйықтауда қиындықтар және ұйқысыздық — іс жүзінде әрбір заманауи адамға таныс проблемалар. Және осы жағдайлардың ең жиі себептерінің бірі — тұрақты кешкі астар. Миға «жоспардан тыс» тағамды қорытуға қатысатын процестерді қолдау қажет, бұл оған ұйқы режиміне көшуге мүмкіндік бермейді.

Кешкі ас ішу үшін қандай уақыт дұрыс

Түнде тамақ ішудің зияны тек аталған жағдайларда ғана емес. Кешкі астың нақты не екенін дұрыс түсінбеу де кем емес проблемаларды әкелуі мүмкін. Мысалы, алтыдан кейін тамақ ішу сағат сегізде ұйықтауға жиналған адамға зиянды. Бірақ ұйқы түн ортасына жақын жоспарланса, алтыдан кейінгі сондай кешкі ас денсаулыққа зиянды салдар әкелмейді. Сондықтан ұйықтар алдында тамақтанудың пайдасы мен зияны ұғымдарын бөлетін шекаралардың бірі — ұйқыға кету мен кешкі астың арасындағы уақыт.

2–3 сағаттық аралық нормаға жатады — асқазандағы ас қорыту процестері аяқталды немесе оған жақын, және ағза толыққанды демалуға дайын. Бірақ егер ұйқыға кету аштық спазмдарымен жүрсе, ал соңғы тамақтану ұйқыға дейін 4 сағаттан астам бұрын болса, мұның еш пайдасы жоқ. Керісінше, бұл денсаулыққа қатысты ауыр проблемалардың себебі болуы мүмкін. Егер «аш» ұйқы әдетке айналса, ұйықтауда қиындықтар, ұйқысыздық, ұйқы безі функцияларының бұзылуы және басқа да жағымсыз жағдайлар дамуы мүмкін. Дұрыс деп тамақтану режимін ұйымдастыру саналады, онда тамақтану бір уақытта жүреді. Бұл асқазанды белгілі бір сағаттарда ас қорыту шырындарын шығаруға үйретуге мүмкіндік береді, бұл оның қабырғаларын жоспардан тыс қышқылдардың бөлінуінен және түнде тамақ ішудің жағымсыз салдарынан қорғайды.

Егер уақытында кешкі ас ішу мүмкін болмаған жағдайда не істеу керек

Егер қандай да бір себеппен тамақтану режимінде ақау болып, кешкі кешкі ас ішу мен аш қарынға ұйықтауға кету арасында таңдау жасау керек болса, аз зияндысын таңдау керек. Бір шыныаяқ шөп шайын, бір стакан айранды немесе тіпті жай жылы су ішіңіз. Бұл асқазандағы аштық спазмдарынан құтқарады, оның қабырғаларын ас қорыту шырындарының тітіркендіргіш әрекетінен қорғайды, ал сізге тыныш ұйықтап, таңертең демалған күйде оянуға мүмкіндік береді. Бірақ егер ұйықтар алдында тығыз кешкі астан аулақ болу мүмкін болмаса, Микразим® KZ* препаратын қабылдауға болады. Оның құрамындағы ферменттер жоспарланбаған тамақтануға көмектеседі**.

Алтыдан кейінгі тамақтану міндетті түрде зиян келтірмейді, дәл сол сияқты осы сағатқа дейін болған кешкі ас міндетті түрде пайдалы емес. Тамақтану және демалу режимін ұйымдастыруға ақылды және рационалды көзқарас ас қорыту жүйесінің және бүкіл ағзаның денсаулығын сақтаудың басты шарты болды және болып қалады.

*ДИСПЕПСИЯ КЕЗІНДЕ ҚОЛДАНУҒА БОЛАДЫ

**МИКРАЗИМ® KZ МЕДИЦИНАЛЫҚ ҚОЛДАНУ НҰСҚАУЛЫҒЫН ҚАРАҢЫЗ