Жиі қойылатын сұрақтар

Микразимді қалай қабылдауға болады?
Микразим® ішекке түскеннен кейін бірден әсер ете бастайды. Сондықтан препаратты тамақ ішер алдында немесе кезінде қабылдау оңтайлы. Бірден 2 немесе одан да көп капсула ішу керек болғанда, оларды қабылдауды 2 бөлікке бөлінеді. Капсулалардың жалпы санының жартысын тамақ ішер алдында, ал екінші жартысын - тамақтану кезінде қабылдау керек. Егер бір реттік доза 1 капсула болса, оны тамақтану кезінде қабылдау керек. Капсуланы шайнауға болмайды. Микразимді® сумен, жеміс шырынымен ішуге болады. Бірақ минералды суларды препаратпен бір мезгілде қолданбаған жөн, өйткені сілтілі ортада ферменттері бар түйіршіктердің мерзімінен бұрын бұзылуы басталады. Бұл ас қорыту жолдарының жоғары бөліктерінің тітіркенуіне, асқазандағы тағамның қорытылуының бұзылуына және препараттың тиімділігінің төмендеуіне әкелуі мүмкін. Микразим® дозасын дәрігер ас қорытудың бұзылу дәрежесін және пациенттің басқа да жеке ерекшеліктерін басшылыққа ала отырып таңдайды. Егер бала туралы айтатын болсақ, дене салмағы мен жасы да ескеріледі.
Капсулаларды жұту ыңғайсыз болса, микразимді қалай қолдануға болады?
Егер адам капсулаларды жұта алмаса, бұл Микразимді қолданудан бас тартуға себеп емес. Капсуланың сыртқы қабығының астында тек сілтілі ортада еритін микро түйіршіктер (пеллеттер деп аталатын) бар. Сілекей мен қышқыл асқазан сөлі оларды бұза алмайды. Сондықтан, егер капсуланы ашып, оның ішіндегісін шырынмен немесе сумен араластырса, қорқынышты ештеңе болмайды. Ең бастысы - шайнамау, түйіршіктерді қасықпен ұсақтауға тырыспау және сілтілі ерітінділерді пайдаланбау. Қолданудың бұл тәсілі жұту бұзылған кезде немесе дәрілерді қабылдаудың психологиялық жайсыздығы кезінде оңтайлы. Балаларға Микразимнің түйіршіктерін жартылай сұйық тағаммен (алма езбесі, йогурт) араластыра отырып, беруге болады.
Микразимді қабылдау кезінде талдаулар қажет пе?
Микразимді пайдаланумен АІЖ ауруларын кешенді емдеу дәрігердің бақылауымен жүргізіледі. Препарат әсерінің тиімділігін бағалау және дозаны таңдау үшін маман талдауларды тағайындауы мүмкін. Бұл әдетте копрограмма. Нәжісті талдау ақуыздардың, көмірсулардың және майлардың толық қорытылуын бағалауға мүмкіндік береді. Ең алдымен, стеатореяның болуына назар аударылады - нәжістегі артық май. Егер мұндай жағдай анықталса, дәрігер емдеу сызбасын өзгертуі мүмкін. Кейбір жағдайларда амилаза мен мочевина деңгейін анықтауға мүмкіндік беретін биохимиялық қан талдауы де тағайындалады. Тексеру нәтижелерін тек дәрігер бағалайды.
Микразимнің тиімділігіне не әсер етеді?
Микразим құрамына кіретін ферменттердің белсенділігіне келесі факторлар әсер етуі мүмкін:
* дисбактериоздың, глисталық инвазиялардың болуы;
* Микразимді қолдану тәсілі (мысалы, капсулаларды шайнау немесе сілтілі минералды суды бір мезгілде ішу препараттың тиімділігін төмендетуі мүмкін);
* ішектің ішіндегісінің қышқылдануымен асқазан сөлінің артық өндірісі және белсенділігінің жоғарылауы;
* ферменттердің жойылуын тездететін препараттың сақтау шарттарын бұзу;
* диетадағы қателіктер, тым майлы тағамдарды жеу. Емдеудің тиімділігіне күмән пайда болған кезде, дәрігерден кеңес алу міндетті.
Панкреатиттің өршуіне микразим қабылдауға бола ма?
Панкреатиттің асқынуы кезінде тамақтанудан толығымен бас тартқан жөн. Емдік ашығу өз тіндерін ерітетін ұйқы безі шырынын өндіруді азайтуға көмектеседі және ұйқы безінің тыныштығын қамтамасыз етеді. Бұл кезеңде ферменттік препараттар пайдаланылмайды. Ауыру мен қабынудың жеделдігі төмендеген кезде арнайы диета тағайындалады. Аурудың ремиссиясы кезеңінде ферменттік препараттар (мысалы, Микразим) тағайындалады, олар тағамның сіңуін жақсартып қана қоймайды, сонымен қатар өзінің панкреатиттік шырынын ішінара алмастырады. Бұл ұйқы безінің қалпына келу және ас қорытуға толық қатыспау мүмкіндігі бар дегенді білдіреді. Панкреатиттің ұстамасынан кейін асқазан-ішек жолдарының жұмысы бірден қалыпқа келмейді. Осы кезеңде дәрігер диетаны ұстанумен бірге ферменттік препараттарды қабылдауды жалғастыруды ұсынуы мүмкін.
Микразим асқазанға, ішекке және өт қабына операциядан кейін көмектесе ме?
Ас қорыту жүйесінің кейбір аурулары хирургиялық араласуды қажет етеді. Бұл жағдайда өт қабын, асқазанның немесе ішектің бір бөлігін алып тастауға болады. Әрине, мұндай араласулардан кейін қоректік заттардың қорытылуы мен сіңірілу үдерісі толық жүрмейді. Кейбір жағдайларда бұл дәрумендердің тапшылығына, бірқатар аурулардың дамуына, жүдеуге әкеледі. Іш өту, метеоризм, кекіру, іштегі ауырлық пайда болуы мүмкін. Бұл мәселелерді шешу үшін көбінесе ферменттік препараттарды қамтитын кешенді ем тағайындалады. Сонымен қатар, қазіргі заманғы дәрілерге артықшылық беріледі, онда белсенді заттар ішекке енгеннен кейін ғана әсер ете бастайды. Оларға құрамында ішекте еритін түйіршіктері бар Микразим де жатады. Ферменттік препараттар тағаммен түсетін майларды, ақуыздарды және көмірсуларды тезірек және толық игеруге мүмкіндік береді.
Микразимді ұзақ қабылдаған кезде не күтуге болады?
Кейбір жағдайларда адам ферментті алмастыратын емді ұзақ уақыт пайдалануға мәжбүр. Мысалы, ұйқы безі функциясының тұрақты төмендеуі кезінде. Бұл жағдайға жедел қабыну, созылмалы панкреатит, муковисцидоз, ағзаның бір бөлігін алып тастаумен операция әкелуі мүмкін. Бұл жағдайда ферменттік препараттар ас қорыту үдерістерін тиісті деңгейде демеуге мүмкіндік береді. Микразим құрамында мұқият таңдалған концентрациядағы негізгі ферменттер бар. Олар ас қорыту үдерісін табиғиға мүмкіндігінше жақындата отырып, тек ішекте босап шығады.
Микразимнің аналогтары бар ма?
Қазіргі фармацевтикалық нарықта ферменттік препараттар бірнеше атаулармен ұсынылған, олардың әрқайсысының өзіндік көрсетілімдері, қолдануға болмайтын жағдайлары, сондай-ақ әсер ету механизмдері мен қолдану ерекшеліктері бар. Микразим капсулаларына келетін болсақ, олардың айқын ерекшелігі бар, ол оны құрамы ұқсас дәрілерден ерекшелендіреді. Бұл оның шығарылу түрі.

Панкреатиннің микро түйіршіктері - Микразимнің белсенді заты - қосарлы қорғанысқа ие: желатинді капсула және ішекте еритін қабық. Осының арқасында ферменттер бастапқы түрінде олардың көмегі қажет жерге – 12 елі ішекке түседі. Бұл ас қорыту белсенділігінің жоғарылауына және препараттың әсерін тағамның табиғи ас қорытуүдерісіне барынша жақындатуға ықпал етеді.
Балаларға микразимді қабылдауға бола ма?
Иә. Препаратты өмірдің алғашқы күндерінен бастап балаларда пайдалануға болады. Микразимнің әсер етуші заттары - бұл жануарлардың ұйқы безінен алынған ас қорытуға арналған табиғи ферменттер. Сонымен қатар, микро түйіршіктердегі шығарылу түрі препаратты дәл дозалауға және оның өлшенген мөлшерін тікелей балалар тағамына қосуға мүмкіндік береді.

Бұл дәріні балаларға пайдалану туралы қосымша ақпаратты Микразимді қолдану жөніндегі нұсқаулықтан алуға болады, ал балада ферменттерді қабылдау қажеттілігі мен орындылығы туралы шешімді педиатр қабылдайды.
Микразим құрамы
Микразим® әсер етуші заты жануарлардың ұйқы безінен алынған панкреатин болып табылады. Оның құрамына амилаза, липаза және протеаза кіреді – аш ішектегі майларды, ақуыздарды және көмірсуларды ыдыратуға жауап беретін және оларды одан әрі қорыту және сіңіру үдерістеріне дайындайтын ферменттер.

Панкреатиттік ферменттер оларды асқазан сөлінің әсерінен қорғайтын және аш ішекке өзгеріссіз жетуге мүмкіндік беретін қабықпен қапталған микро түйіршіктер түрінде ұсынылған. Микро түйіршіктер, өз кезегінде, қатты желатинді капсулаға салынған.
Жүктілік кезіндегі Микразим
Жүктілік кезінде әйелдер көбінесе жатырдың ұлғаюынан және ішкі ағзаларға түсетін қысымнан туындаған астың қорытылмау симптомдарынан зардап шегеді. Сонымен қатар, гормоналды фондағы өзгерістер көбінесе ас қорыту шырындарының химиялық құрамының уақытша бұзылуына әкеледі, бұл тағамның жеткіліксіз өңделуіне және ақуыздардың, майлардың және көмірсулардың сіңімділігінің төмендеуіне әкеледі. Бірақ барлық қоректік заттарды алу қажеттілігі әйел мен оның әлі туылмаған баласы үшін өте маңызды. Сондықтан жүктілікті жүргізетін дәрігер тағамның тезірек және толық қорытылуына ықпал ететін Микразим® препаратын ұсынуы мүмкін. Жүкті әйелге осы ферменттік препаратты тағайындау туралы шешім жағдайдың жеке ерекшеліктеріне негізделеді және маман қабылдайды.
Микразимнің дозасы қандай?
Микразим ферментті препаратының екі дозасы бар: құрамында 10 000 және 25 000 Б панкреатин бар капсулалар. Олардың әрқайсысында кейбір ерекшеліктері болса да, қолданылуы бірдей. Сонымен, тамақтану режимінің эпизодтық бұзылыстары кезінде 10 000 Б панкреатині бар капсулалар қолайлы. Ал алмасу үдерістерінің бұзылуымен және ұйқы безінің жұмысымен байланысты тамақтанудан кейінгі тұрақты жайсыздық кезінде едәуір жоғары доза ұсынылуы мүмкін.

Препаратты екі дозада да дәріханада дәрігердің тағайындауынсыз сатып алуға болады. Алайда, ас қорыту проблемалары болса, маманға баруды кешіктірмеу керек - тек дәрігер жайсыздықтың себептерін анықтай алады және оны жою үшін ең дұрыс шараларды ұсына алады.
Микразимнің жағымсыз әсерлері бар ма?
Медициналық қолдану жөніндегі нұсқаулыққа сәйкес Микразимді қолдануға қарсы көрсетілімдер: панкреатинге немесе препараттың жекелеген компоненттеріне жеке жақпаушылық, жедел панкреатит, созылмалы панкреатиттің асқынуы болып табылады.
Микразимде қандай ферменттер бар?
Микразим құрамына амилаза, липаза және протеаза ферменттері кіреді, олардың әрқайсысы қоректік заттардың белгілі бір тобын (көмірсулар, майлар және ақуыздар) ыдыратуға жауап береді. Тамақты қорыту үдерісінде олардың біреуінің болмауы адам денсаулығына теріс әсер етеді.
Микразимді алкогольмен біріктіріп қабылдауға бола ма?
Ең алдымен, Микразим қандай мақсаттарда пайдаланылатынын білу керек. Егер ұйқы безінің, өт қабының аурулары және ас қорыту жүйесі ағзаларының басқа патологиялары туралы айтатын болсақ, онда емдеу курсы ферменттік дәрілермен емдеуді қамтиды, содан кейін алкогольді ішудің өзі аурудың өршуіне әкелуі мүмкін. Егер бұл достық кешке немесе мерекелік мерекеге қатысты болса және Сіз жай ғана артық ішіп-жеп қойсаңыз, онда Микразимді қабылдауға болмайды.
Микразимнің негізгі белсенді компоненті
Негізгі белсенді зат - панкреатин, оның құрамында жануарлардың ұйқы безінен алынған ас қорытуға арналған табиғи ферменттер бар. Бұл ас қорыту үдерістерін қалыпқа келтіруге (майлардың, ақуыздардың және көмірсулардың ыдырауын жақсарту арқылы), ферменттік жеткіліксіздікте, ұйқы безінің қабыну ауруларында және басқа да бірқатар жағдайларда АІЖ ағзаларына жүктемені азайтуға көмектеседі.
Тамақтанғаннан кейін іштегі ауырлықты қалай жеңуге болады?
Ең алдымен, асқазанда қандай жағдайда ауырлық пен жайсыздық пайда болатынын талдау қажет. Шартты түрде бұл жағдайдың "қалыпты" себептері сіз үшін әдеттен тыс тамақтану уақыты, ауыр тағамдарды (қуырылған, майлы, ащы тағамдар мен фаст-фуд) тұтыну, жолда таңғы ас немесе түскі ас ішу қажеттілігі және осыған ұқсас "экстремалды" жағдайлар болуы мүмкін. Бұл жағдайда тек тамақтану режимін түзетіп, мұндай жағдайларды азайтуға тырысу керек. Егер жайсыздықты болдырмау үшін ережелерден бас тартуға тура келсе, АІЖ мүшелеріне жүктемені жеңілдететін және ас қорытуды қалыпқа келтіруге көмектесетін Микразим® қабылдауға болады.

Егер тамақтанғаннан кейін ауырлық сезімі жиі байқалса және аталған жағдайларға байланысты болмаса, жайсыздықтың себептерін анықтайтын және тиісті емдеуді тағайындайтын дәрігермен кеңесу қажет.
Микразимді АІЖ созылмалы аурулары кезінде қолдануға бола ма?
"АІЖ аурулары" ұғымы жағдайлардың кең спектрін қамтиды, олардың әрқайсысы белгілі бір емдеу сызбасын қажет етеді. Микразимді ұйқы безінің ферменттік жеткіліксіздігі, қоректік заттардың сіңуінің бұзылуы және басқа патологиялар кезінде кешенді ем құрамында препараттардың бірі ретінде пайдалану ұсынылады (олардың толық тізімі препаратты қолдану жөніндегі нұсқаулықта көрсетілген). Ас қорыту жүйесінің созылмалы аурулары кезінде Микразимді тағайындау туралы шешім емдеуші дәрігерде қалады және жағдайдың жеке ерекшеліктеріне негізделеді.
Егер менің дұрыс тамақтануға уақытым болмаса, және мен үнемі жүре тамақтансам, ас қорыту проблемаларын қалай шешуге болады?
Микразим ас қорытуды жақсартуға көмектеседі және ас қорыту жүйесінің мүшелеріне шамадан тыс тамақтану, "зиянды" тағамдарды (фаст-фуд, қуырылған, майлы тағамдар және т.б.) шамадан тыс тұтыну кезінде жүктемені жеңілдетеді, сонымен қатар АІЖ ауруларын кешенді емдеуде пайдаланылады. Осыған байланысты препарат тамақтанғаннан кейін жайсыздық сезімін жоюға көмектеседі.

Бірақ ферменттердің жұмысы қалыпты ас қорыту үдерісінің бір бөлігі ғана екенін түсіну маңызды. Егер жолда тамақтану сіз үшін әдетке айналса, ас қорытуды жақсарту үшін тек препаратқа сүйенудің орнына тамақтану режиміне деген көзқарасыңызды өзгерту керек. Кез-келген жұмыс режимінде сіз азды-көпті қалыпты жағдайда тамақтануға уақыт бөліп, өзіңізді қатаң белгіленген сағаттарда (плюс немесе минус 20-30 минут) тамақтануға үйрете аласыз.
немі аштық пен қанықпау сезімін қалай жеңуге болады?
Шамадан тыс тамақтанудың ең көп тараған себептерінің бірітамақтану үдерісіне назар аударуға мүмкіндік бермейтін және қанықтыру сигналдарын өшіретін алаңдаушылықтың болуы болып табылады. Тамақтану кезінде дұрыс жағдай жасау керек: электронды гаджеттерді көзден таса етіп, теледидарды өшіріп, бір үстелде сізбен бірге жүргендерден тамақтану кезінде тыныштықты сақтауды сұраңыз.

Шамадан тыс тамақтанудың тағы бір себебі – асығыстық. Тамақты баяу және мұқият шайнауға тырысыңыз. Ал тамақтану ұзақтығы кем дегенде 15-20 минут болуға тиіс.

Сонымен қатар, біздің миымыз жүгіре жүріп жеген тағамдарды жеген мөлшеріне қарамастан толық тамақтану ретінде қабылдамайды. Сондықтан "далада" тамақтану әдетінен арылу керек: жолда, компьютерден шықпай, рульде. Тағам сіз үшін әдемі рәсімге айналсын: дастархан жайыңыз, баптаңыз, тағамның түрі мен иісінен ләззат алуға тырысыңыз. Әдемі жасалған үстелге қарап-ақ сіздің миыңыз тамақтанудың басталуы ретінде қабылдайды. Тиісінше, ол қанықтылық туралы сигналды уақтылы беруге дағдыланады.
Ауыр жұмыс күнінен кейін кешірек кешкі ас ішуге бола ма?
Дұрыс тамақтану принциптері күннің соңғы тамақтану уақытын реттемейді. Сондықтан кешкі ас туралы тезис, ол кешкі сағат 18:00 – ден кешіктірілмей орындалуы керек, сондықтан диетологтар кеңесінің "Кешкі ас ұйқыға дейін 2 сағаттан кешіктірілмей қажет" деген қате түсіндірмесі. Бұл сіздің негізгі бағдарыңыз тек күннің жеке режимі мен ұйықтау уақыты болуы керек дегенді білдіреді. Сонымен, егер сіз кешкі сағат 23:00-де ұйықтасаңыз, кешкі сағат тоғыздан онға дейін кешкі ас норманың нұсқаларының бірі болып саналады. Кез — келген тамақтану кестесінде сақталатын жалғыз шарт-күн сайын белгілі бір уақытта тамақтану, кешкі асты 20-30 минуттан артық кешіктірмеу және артық тамақтанбау. Бұл организмге сіздің режиміңізге үйренуге, жеке қажеттіліктеріңізге сәйкес ас қорыту ферменттерін өндіруге дайын болуға және шамадан тыс жұмыс жасамауға мүмкіндік береді.
Салмақ төмендей бастауы үшін не істеу керек?
Біздің зат алмасудың парадокстарының бірі келесідей. Организмдегі майлардың, ақуыздардың және көмірсулардың жеткілікті мөлшері болмаса, тері астындағы май "орнында тұрады". Себебі су-тұз, көмірсу, липид (май) және зат алмасудың барлық басқа түрлері заттарды қарапайым формаларға бөлу үдерісін бастау үшін белгілі бір "реактивтердің" болуын қажет ететін химиялық реакциялар болып табылады.

Сондықтан калория мен тұтынылатын тағам мөлшерін азайту салмақ жоғалтудың басты шарты емес. Сізге тамақтану режимін түзетуді қоса, ас қорытуды қалпына келтіру қажет болуы мүмкін. Бұл қоректік заттардың тапшылығын толтыруға көмектеседі және сіздің организміңізге алмасу реакцияларын жеделдету үшін барлық қажетті компоненттерді береді.
Ферментті препараттарды қабылдау ас қорыту үшін қауіпсіз бе?
Мұндай препараттардың құрамына кіретін ас қорыту ферменттері асқазан мен ішектегі табиғи ас қорыту үдерісін қайталауға көмектеседі. Қалыпты ас қорытусыз адам күні бойы тұтынатын тағамнан пайда алу мүмкін емес. Өз кезегінде, қоректік заттардың тапшылығының нәтижесі әртүрлі асқынулар болуы мүмкін – жалпы әлсіреу мен созылмалы диареядан бастап стеатория мен эндокриндік, ұрпақ өрбіту, жүйке және басқа жүйелердің ауруларына дейін.

Микразим құрамына кіретін амилаза, липаза және протеаза жануарлардың ұйқы безінен алынады-препарат құрамында синтетикалық шыққан ас қорыту ферменттері жоқ. Бұл капсулалардың организммен бір режимде жұмыс істеуіне мүмкіндік береді. Микразим® тағамның қорытылуын жеңілдетуге және ұйқы безіне жүктемені азайтуға көмектеседі, онда қандай да бір себептермен ферменттер өндірісі төмендейді немесе олардың мөлшері тамақтану (артық тамақтану, ауыр тағамдарды тұтыну және т.б.) ерекшеліктеріне байланысты жеткіліксіз.