Іштің буырқану себептері
Іштің қайнауы
«Тамақты мұқият шайнап, қоғамға көмектесесің» – бұл Остап Бендер «12 орындықтың» ізінде 2-ші Старсобес үйінің асханасының қабырғаларында көрген ұрандардың бірі. Алғашында абсурд болып көрінетін бұл сөйлем шын мәнінде терең мағынаға ие. Тағамды тістермен жақсылап ұсақтап, оны сілекеймен жеткілікті мөлшерде ылғалдандыра отырып, адам оны өңеш бойымен оңай жылжуына, асқазанда жақсы және мұқият өңделуіне, ішекте оңай бөлінуіне көмектеседі, бұл ақырында дұрыс ас қорытылуына ықпал етеді. Ал бұл – денсаулықтың кепілі. Денсаулығы мықты адам еңбекке қабілетті және қоғамға пайдалы. Сондықтан бәрі мүлде қисынды.
Іштің қайнауы: себептері
- Аштық – қайнаудың бірінші және ең жиі себебі. Асқазан-ішек жолы алдыңғы тағам порциясын қорытып бітіріп, келесісін табанды түрде талап ете бастайды.
- Артық тамақтану – кем емес жиі себеп, әсіресе шамадан тыс тағам көлемі газдалған сусындармен бірге жүрсе және үлкен бөліктерді тез жұтса.
- Газдалған және шипучий сусындар өздігінен де асқазанда және ішекте кекіру мен қайнауды тудыруы мүмкін.
- Тағамдағы талшықтың көп мөлшері де тамақтан кейін іштің қайнауына ықпал етеді.
- Кейбір өнім түрлері өңдеу кезінде күшейтілген газ түзілуін тудырады, бұл тек іштің қатты қайнауын ғана емес, сонымен қатар газдарды да тудырады: оларға көбінесе қырыққабат және бұршақ тұқымдастар жатады, бірақ әрбір ағзада өзінің «құпия» өнімі болуы мүмкін (мысалы, қызанақ, баклажан, лимон).
- Қант және оның алмастырғыштары да іштің тұрақты қайнауының жиі көздері.
- Стресс фонында тағамды қабылдау асқазан-ішек жолының моторикасы стресс гормондарының бөлінуіне байланысты артқан кезде іштің айтарлықтай күшті қайнауын тудыруы мүмкін.
- Аз қозғалысты өмір салты тек буындарда ғана емес, ағзаның барлық жүйелерінің, соның ішінде асқазан-ішек жолының жұмысының бұзылуына да ықпал етеді.
- Ішек инфекциялары және қабынуы да іштің қатты қайнауын тудыруы мүмкін, ол ауырсыну, жүрек айну, іш өту, қатты газ түзілуімен қатар жүреді – мұндай жағдайға назар аударып, дереу дәрігерге жүгіну керек.
- Ішек өтімсіздігі, жарық, киста, қатерсіз және қатерлі ісіктер – бұл бір реттік дұрыс емес тамақ қабылдаумен табу екіталай нәрсе, бірақ іштің қайнауы ауырсынумен және басқа симптомдармен болса, гастроэнтеролог-дәрігерге бару өмірлік маңызды.
Іштің қайнауы: алдын алу
Жоғарыда аталған себептердің тізіміндегі соңғы екі тармақ маманға шұғыл жүгінуді талап етеді. Кейде іштің қайнауының себептерімен оларды жай ғана жойып, өз бетіңізше күресуге болады.
- Тамақтану режимін сақтап, ашығуға жол бермеу.
- Тамақты мұқият шайнау, баяу жеу, процесстен ләззат алу.
- Қарапайым газдалмаған суды ішу.
- Талшықты шамадан тыс қолданбау.
- Бұршақ тұқымдастар мен қырыққабатты, сондай-ақ ағза «қайнаумен» «қарсылық білдіретін» өнімдерді алып тастау.
- Тәттілерден және қоспалары мен консерванттары бар қатты өңделген тағамнан аулақ болу.
- Стресті қолжетімді тәсілдермен жою: серуендеу, медитация, тыныс алу гимнастикасы, йога және т.б.
- Белсенді өмір салтын ұстану.
Іштің қайнауы: емдеу
Егер барлық аталған шаралар нәтиже бермесе, ал іштің қайнауы күшейсе немесе басқа симптомдармен қатар жүрсе, мүмкін аурудың дамуын растау немесе жоққа шығару үшін маманға жүгіну керек.
Егер себеп белгілі болса, диетаны бұзғаныңыз, зиянды тағам немесе банальды артық тамақтану үшін өзіңізді кінәлаудың қажеті жоқ. Бұл жағдайда Микразим® KZ капсулалары көмекке келе алады.
Микразим® KZ – бұл капсулалардағы панкреатин. Препараттың құрамында табиғи ферменттер – протеаза, липаза және амилаза бар, олар ақуыздардың, майлардың және көмірсулардың жылдам және толық қорытылуын қамтамасыз етеді*.
Микразим® KZ 10 000 ЕД дозасында тағамды қорытуда қателіктер болған жағдайда – майлы тағамды тұтынғанда, артық тамақтанғанда, дұрыс емес тамақтанғанда, шайнау функцияларының бұзылуында, аз қозғалысты өмір салтында тағамның қорытылуын жақсарту үшін қолданылады.
* МИКРАЗИМ® KZ 10000 ЕД ЖӘНЕ 25000 ЕД ПРЕПАРАТЫН МЕДИЦИНАЛЫҚ ҚОЛДАНУ НҰСҚАУЛЫҒЫНА СӘЙКЕС