Бөлек тамақтану негіздері
Бөлек тамақтанудың пайдасы қандай
Бөлек тамақтану – тек қарапайым азық-түлікті қабылдауға негізделген диета. Салаттар, пицца және басқа да күрделі құрамды тағамдар бұл жүйеде қабылданбайды. Диетологтар оның принциптерін ұстана отырып, тек салмақ тастап қана қоймай, денсаулықты едәуір жақсартуға болатынын уәде етеді. Бөлек тамақтанудың мәні неде және оның артықшылықтары қандай екенін түсінуге тырысамыз.
Бөлек тамақтанудың принциптері
Бұл диетаның негізін салушы, америкалық натуропат Г. Шелтонның айтуынша, "үйлеспейтін" тағамдардың асқазанға бір уақытта түсуі жағымсыз процестерді тудырады: шіру, ашу және т.б. Шелтон мұны ас қорыту ферменттерінің әртүрлі қоректік заттарды бірдей тиімді өңдей алмайтынымен түсіндіреді. Дәл осыған бөлек тамақтанудың басты принципі негізделеді – көмірсулар мен ақуыздарды, крахмалды тағамдар мен қанттарды, майлар мен ақуыздарды және біздің әдеттегі рационымыздағы басқа да құрамдарды араластыруға тыйым салынады.
Бүгінде бөлек тамақтануда нені немен жеуге болатынының тізімі энциклопедияға ұқсайды, онда кез келген өнімдердің үйлесімдері қарастырылған. Және осы жүйе арқылы денсаулығын жақсартуға бел буған әр адам авокадо мен антрекоттардан бастап экзотикалық балық түрлері мен кактустан жасалған сусындарға дейін кез келген нәрсені дұрыс тұтыну жөнінде нұсқаулық таба алады.
Ресми медицина не дейді
Гастроэнтерологтар бөлек тамақтануға негізделген диета жақтастарымен келіспейді. Олар бұл жүйенің қате екенін, өйткені адамның ерекшелігі "бәрін жейтіндігі" екенін айтады. Бұл сау ұйқыбезінің кез келген қоректік заттарды және олардың үйлесімдерін ыдыратуға жауапты ферменттерді бірдей тиімді және уақытында бөліп шығаратынын білдіреді. Тіпті котлет қарақұмық ботқасымен бірге желінсе де (бөлек тамақтану мұны тыйым салады), ұйқыбезі осы тағамдардың құрамындағы ақуыздарды, майларды және көмірсуларды толық ыдырату шараларын қабылдайды. Сонымен қатар, адамның сау ас қорыту жүйесінің өнімділігі көптеген зерттеулермен расталған, олар күмәнға орын қалдырмайды. Сондықтан бөлек тамақтануда нені немен жеуге болатынының ұзын тізімдері дәрігерлерде тек күлкі туғызады.
Бөлек тамақтанудың басты пайдасы неде
Ресми медицина өкілдері не десе де, мұндай диетаның нақты нәтижелерін елемеуге болмайды: бұл жүйені өмір салты ретінде қабылдаған көптеген адамдар денсаулық жағдайының айқын жақсарғанын және дене салмағының төмендегенін байқайды. Кейбіреулер тіпті созылмалы асқазан ауруынан құтылғанын айтады.
Бұл не: сәйкестік пе, әлде заңдылық па? Екеуі де. Кейбір жағдайларда бөлек тамақтану принциптері бірнеше себептер бойынша тиімді болып шығады.
Артық тамақтану жоқ. Жай ғана макарондар ірімшік пен саңырауқұлақ қосылған паста сияқты дәмді емес екеніне келісесіз бе? Сондықтан бөлек тамақтану принциптерін сақтағанда артық салмақ мәселесі тез шешілуі мүмкін: адам "сау" порцияларды жейді, ас қорыту жүйесіне түсетін жүктеме азаяды, алынатын калория мөлшері қысқарады.
Осы тұрғыдан бөлек тамақтанудың зияны немесе пайдасы туралы ойланудың қажеті жоқ: егер ол артық килограммдармен күресуге көмектессе және денсаулыққа зиян тигізбесе, оның пайдасы айқын.
Фермент тапшылығы мәселесі шешіледі. Бөлек тамақтануға көшкеннен кейін ас қорытудың жақсарғанын байқаған адамдардың көпшілігі себеп пен салдарды шатастырады. Жұмбақты шешуді бөлек тамақтанудың артықшылықтарын анықтаудан емес, ас қорытудың нашарлауына себеп болған асқазан-ішек жолдары органдарының ерекшеліктерін түсінуден бастау қажет. Гастроэнтерологтар адамның сау ас қорыту жүйесіне кез келген өнімдердің үйлесімдері "тіске басар" екенін айтқанда, негізгі сөз – "сау" екенін есте ұстау керек. Бірақ егер ұйқыбезінің ферменттік жеткіліксіздігі байқалса, асқазанға түсетін кез келген тағам толық өңделе алмайды. Бұл қандай өнімдер және қандай үйлесімдерде тұтынылатынына қарамастан жағымсыз симптомдарды тудырады.
Бұл жағдайда бөлек тамақтанудың пайдасы айқын: бір қабылдауда тек бір санаттағы тағамды (ақуыздар, көмірсулар, крахмалды тағамдар және т.б.) жеп, адам ұйқыбезіне түсетін жүктемені айтарлықтай төмендетеді, бұл тағамның дұрыс өңделу ықтималдығын арттырады.
Алайда, бұл мәселені шешпейді және адамның сауығуына әкелмейді. Ұйқыбезінің ферменттік жеткіліксіздігінде дәрігерге жүгіну қажет, ол тексеру жүргізіп, диагноз қойып, ем тағайындайды.
Микразим® KZ – сау ас қорыту үшін қарапайым шешім
Барлығында ас қорытуға көмек қажет болатын күндер болады, және мұндай сәттерде сіз бөлек тамақтану ережелерін ұстанасыз ба, жоқ па, маңызды емес. Егер мерекелік дастархан күтілсе немесе іссапарда зиянды тіскебасардан аулақ болу мүмкін болмаса, Микразим® KZ қолдануға болады. Оның құрамындағы табиғи ұйқыбез ферменттері асқазанда тағаммен араласып, оңай он екі елі ішекке, содан кейін аш ішекке түседі, онда панкреатикалық ферменттер босап, әрекет ете бастайды, ас қорытылуына көмектеседі.