Әдетте артық жеп қою бірнеше факторлармен байланысты болуы мүмкін:
Асты қабылдар алдында аштық сезімі. Артық жеп қоюға бейім адам әдетте сирек жеуге тырысып, қабылдайтын ас мөлшерін азайтуға талпынады. Осының нәтижесінде ол анық және нашар бақыланатын аштық сезімімен үстелге отыр, өте тез жейді және кейінгі қанығу сезімін сезінеді. Мұның шешім жолы мынадай – жеңіл-желпі тамақтану тәртібін енгізу арқылы «қатты ашырқау» күйіне жетпеу.
Ас қабылдау кезінде басқа бірдеңеге алаңдау. Ас қабылдау үрдісіне көңіл бөлмей, теледидар мен оқуға назар аударып, миымыз қанығу туралы сигналды кеш береді. Осының нәтижесінде қажетінен тыс артық жеп қоюға болады. Шешім жолы – тамақ жеу үрдісінен ләззат алу, қабылдаған астың мөлшерін сезіну, тамақтану барысында фильм мен оқуды тоқтату.
Асығу, жүріп бара жатып жеу. Қоректік заттар қанға келе бастаған кезде, бірнеше уақыт өткен соң, миымызға қанығу туралы сигналы беріледі. Егер өте тез тамақ жесеңіз, ағзаңыз ештеңеге жауап бере алмай, асқазан артық мөлшерде толып қалғанда ғана кешігіп сигнал береді. Шешім жолы – жүріп бара жатып ас қабылдамау, тез шайнап жемеу, ас қабылдауға ең кемі 20 минут уақыт бөлу.