Ас қорыту жолының көп аурулары кезінде диетотерапия асқынулардың негізгі емі және профилактикасы болып саналады. Холециститі бар адамдар үшін дұрыс жасалған диета қайталанатын асқынулардың емі мен профилактикасының негізгі болады. Бұл ретте, шектеулер азық-түлік кәрзеңкесінің құрамы мен термикалық өңдеу тәсіліне қатысы бар, ал диетаның қатал болуы қабыну үрдісіне және ауру түріне байланысты.
Созылмалы холециститі бар адамдардың көбісі үшін рационалды тағамдық шектеулері бар дұрыс әзірленген күнделікті мәзір – бұл көп ауру белгілерінің пайда болуын ескерту және барлық қажетті қоректік заттарды алу мүмкіндігі. Диетаның көмегімен:
Жіті холецистит кезінде диета өт қабынан артық жүктемені алуға көмектеседі. Оның медикаментозды терапиямен комбинациясы көңіл-күйдің жылдам жеңілдеуіне, қабыну үрдісінің баяулауына, барлық өт шығару жүйесі жұмысының үйлесімділігіне әсер етеді. Бұл ретте қайталама панкреатиттің даму қаупі (ұйқы безінің қабынуы) азаяды, ал бұл ауру ең кемі 1/3 пациенттердің холециститтің пайда болуына ықпал етеді.
Жіті холецистит және созылмалы қабынудың асқынуы тағамдық рационға ерекше күтім жасауды қажет етеді.
Асқынбаған холецистит кезіндегі диета – бұл теңгерілген, әр түрлі, құрамы толық және құнарлы мәзір. Ол Певзнер бойынша № 5 емдік үстелге сәйкес келеді.
Қабылдайтын ас өт қабын артық ынталандырмауы және онда тастардың пайда болу қаупін арттырмауы тиіс, бұл өт шаншуларына түрткі болады. Сондықтан, жіті холециститпен ауырғаннан кейін немесе алғаш диагностикаланған (аз симптомды) латентті созылмалы холецистит кезінде адам өз рационын қайта қарауы керек.
Кейбір өнімдер мен оларды әзірлеу тәсілдерінен бас тартуға тура келеді, оның үстіне бұл шектеулер қысқа мерзімді болмауы тиіс. Созылмалы холецистит кезінде диета – бұл іс жүзіндегі өмір салты, сауықтыратын және профилактикалық күнделікті тамақтану. Әлбетте, олардың ерекшеліктері бар:
Созылмалы холецистит кезінде тамақтану ашығуды және аздап азық-түлік жеуді де қарастырмайды. Бұл тағамдық құндылықты және рационның әртүрлілігін сақтай отырып, саналы тағамдық шектеулер болып саналады. Жалпы холецистит кезіндегі диета панкреатит кезіндегі диетаға ұқсайды.
Холецистит кезінде не жеуге болады – өт қабы мәселесі анықталған адамдардың негізгі сұрағы. Бұл ауру кезінде рационнан мыналарды алып тастау керек:
НЕНІ АЛЫП ТАСТАЙДЫ |
НЕЛІКТЕН АЛЫП ТАСТАЙДЫ |
---|---|
Кез келген сүрлемелер (өнеркәсіптік және үйдегі әзірлемелер) |
Өт айдайтын әсері бар және бұл созылмалы холециститтің асқынуымен қауіпті. |
Қуырылған өнімдер, тыйымдар етті және көкөніс тағамдарына қатысты болады. Фритюрге, оның ішінде десерттік тағамдарды әзірлеуге рұқсат етілмейді. | Ферменттік жүйелерді артығымен күшейтеді, артық өт айдайтын әсері бар |
Ащы тағам, көп дәмдеуіштер мен дәмділіктер, эфир майлары бар өнімдер (цитрустық, сарымсақ), ақжелкек, шомыр, пияз (термикалық өңдеусіз). |
Дәмдеуіштер мен тәттілер ас қорыту жолы жұмысына ынталандырушы әсерін береді және өт айдайтын жүйе моторикасының бұзылуын және өт секрециясы мен жұмсалуы арасындағы дисбалансты өршітеді. |
Майлы тағам. Холецистит кезінде майлы ет (шошқа еті, қой еті, сиыр еті, қаз еті, үйрек еті), іш май, шошқа майы, холестеринге бай субөнімдер (ми, бауыр, бүйрек) алынып тасталуы тиіс. Рационнан майлылығы 5%-дан жоғары сүзбені, майлы сүт және қышқыл сүт өнімдерін, балмұздақты (кілегей және пломбир), майонезді, маргаринді, авокадоны, кондитерлік май кремін, жаңғақтарды, козинактарды, халуаны алып тастайды. Майлар (сарымай, өсімдік майы) және сарыуыздар шектеулі мөлшерде қолданылады. Ірімшіктерді шектейді, бұл ретте майы аз сұрыптарға артықшылық беріледі. |
Майларды толыққанды қорыту өттің көмегімен ғана мүмкін, оның эмульгирлейтін әсері бар және ол ұйқы безінің ферменттеріне белсенді әсерін береді. Сондықтан, барлық майлы өнімдердің өт айдайтын әсері бар, оларды тұтыну холециститтің асқынуына алып келеді. Рационда артық жануарлардың майы өт қабы саңылауында холестеринді тастардың пайда болу ықтималдығын арттырады. Бірақ, майды рационнан толық алып тастауға болмайды, себебі, олар жасуша қабырғаларын құру, гормондар мен ферменттердің синтезі үшін ағзаға қажетті балама энергия болып саналады. |
Экстрактивті тағамдар (майлы, қатты етті және алық бульондары бірінші суға піскен, қоюлатылған қырыққабат қайнатындысы). |
Ас қорыту жолының шырышты қабатын тітіркендіреді және өт қабының моторикасы мен ішектің биологиялық белсенді заттардың –прокининдердің артық секрециясын қоздыртады. Сондықтан, қою бульондарды ішу өт қабы мойын жағының жиырылуына және өт айдайтын жолдардың жұмысында дисбаланстың дамуына түрткі болады. |
Жаңа піскен ақ нан, жоғары сұрыпты бидай ұны, әсіресе, тоқаш, кексті және құмды қамырдан жаслаған пісірме |
Ішектің жұмысына қолайсыз әсері бар және ұйқы безінің белсенділігін артық ынталандырады, бұл өт қабының қызметін қосалқы бұзады. Қамырдың кейбір түрлерінде өттің пайда болуын күшейтетін артық май болады. |
Қымыздық қышқылы көп мөлшердегі өнімдер: асжапырақ, қымыздық, рауғаш, жапырақты қыша, саумалдық, майнгольд, құлпынай. | Оксалатты тастардың пайда болуын ынталандыруы мүмкін. |
Консервіленген және маридталған өнімдер. | Ас қорыту жүйесін шамадан тыс ынталандырады. |
Саңырауқұлақтар (кез келген түрде және кез келген сұрыптар) | Ас қорыту үшін ауыр, өттің пайда болуын шымадан тыс ынталандырады. |
Тоқ ішекте артық газдың пайда болуына ықпал ететін кез келген өнімдер. Оларға: ақбасты қырыққабат, бұршақ тұқымдастар, шалқан жатады. | Адамдардың көбісінде метеоризммен жалғасатын тоқ ішектің саңылауында ашытатын және шіріткіш үрдістерді қоздырады. |
Шоколад, қоюлатылған какао, қою кофе, қою шай, газдалған сусындар | Ынталандырушы әсерін береді. |
Ішімдік | Өт қабын қоздырып, бұл ретте өт жолдарының даму ықтималдығын арттырады (түрлі бөлімдер моторикасындағы дисбаланс). |
Холецистит кезінде белгілі бір өнімдер жеуге бола ма деген күмән туған кезде емдейтін дәрігермен немесе диетологпен кеңесіңіз.
Холецистит кезіндегі диета – бұл құрамы мен дәмі бойынша бір түрлі тағам деп ойламау керек. Бұл ретте асқынбаған ауруда дұрыс әзірленген өнімдер мен тағамдар қабылдауға болады.
Рационға мыналарды қосуға болады
Кейде созылмалы холецистит кезінде дәрігердің келісімі бойынша рационға демделген кебек түрінде жасұнық енгізіледі, бұл ішек моторикасын жақсартып, өт шығару жүйесінің жұмысын қалпына келтіреді.
Асқынбаған созылмалы холецистит кезіндегі рацион әр түрлі болуы мүмкін. Рұқсат етілген өнімдер арасынан тағамдық әдеттерге сәйкес әр күнге мәзір жасалып, көп тағамдар жасалады.
Таңғы ас. Суда немесе майлы емес сүтте әзірленген қоюлығы әр түрлі ботқаны қосқан жөн. Аздап сарымай және майлы емес ірімшігі бар бутербродпен толықтыруға болады. Ботқаны сүзбе пісірмесімен, қарақұмық немесе вермишель негізінде сүтті сорпамен алмастыруға болады. Кейде сүзбе қолдана аласыз.
Екінші таңғы ас (жеңіл-желпі тамақтану). Жемістерден (жаңа піскен, пісірілген, оның ішінде салат түріндегі салмасы бар), сүзбе порциясынан, етті немесе сүзбе суфлесінен/пісірмеден, омлеттен (буға піскен немесе пісірілген).
Түскі ас. Жармадан немесе көгөністен жасалған гарнирі бар рұқсат етілген ет немесе балықтан әзірленген сорпаны (бульоны немесе езбесі бар), етті-көгөністі пісірмелер, рагуды қосу қажет.
Бесіндік. Бұл жеміс, аздаған салат, суфле, ірімшік, галеттері немесе қытырлақтары бар қышқыл сүтті ішуге арналған өнім, сүзбе, бұқтырылған көкөністер.
Кешкі ас. Гарнирдің аз мөлшері бар етті суфледен/буланған котлеттен, қайнаған балықтан, көкөніс котлетінен, ботқадан, көкөністері бар омлеттен тұруы мүмкін.
Түнге қарай. Әдетте ішетін қышқыл сүтті өнім (айран, йогурт, қатық, ацидофилин, бифидок) ұсынылады.
Тамақтануды кез келген рұқсат етілген сусынмен аяқтау керек. Ас қабылдайтын аралықта жеткілікті мөлшерде таза су ішу керек, минералды су ішкенде одан газ шығару қажет.
Созылмалы холецистит кезіндегі диета – бұл профилактиканың негізгі әрі шынайы нәтижелі тәсілі. Ұсынылған тағамдық шектеулерді сақтау ас ішкеннен кейін осындай ауруы бар адамдарға жайсыздық сезбеуге және дәрі ішуден біртіндеп бас тартуға көмектеседі.
Сонымен бірге, мұндай диета қанның липидтік құрамын жақсартуға, холестерин деңгейін азайтуға, тамыр қабырғаларында склеротикалық бүртіктерін азайтуға көмектеседі, бұл жалпы денсаулыққа жақсы әсер етеді, атеросклероз және онымен байланысты тамыр ауруларының профилактикасы болады.
Маңызды: қолданар алдында нұсқаулықпен танысыңыз немесе емдейтін дәрігермен кеңесіңіз.