Артық тамақтану – адамның энергетикалық қажеттіліктерінен асатын калориялардың артық мөлшері бар тағамды артық тұтыну. Артық тамақтану әдеті адамның өзіне қажеттіден тұрақты көбірек тамақтануы кезінде тұрақты болуы мүмкін. Басқа жағдайларда, қомағайлық қандай да бір оқиғамен, мысалы, белгілі бір салтанатпен немесе демалыста болумен байланысты болуы мүмкін. Артық тамақтанудың негізгі белгісі – аштық сезімсіз тамақтану.
Артық тамақтанудың басты себебі – эмоционалды жайлылыққа жету. Асты қабылдағаннан кейін қорғалу және амандық сезімі физиологиялық тұрғыдан түсіндіріледі. Сондықтан, адамдардың көбісі эмоционалды күйзеліс кезінде артық тамақ жейді.
Сонымен бірге, мұндай әдетке келесілер әкелуі мүмкін:
Артық тамақтануға әкелетін өнімдердің мысалы үшін белорус ұлттық асүйдің кейбір тағамдарының құнарлылығының мәндерін келтіреміз:
Ұлттық тағам | Құнарлылығы, ккал/100 гр. |
---|---|
Картопты драниктер | 268 |
Сальтисон | 209 |
Сиыр етінен жасалған домалатпалар | 189 |
Картоп пен ашытқан орамжапырақ қосылған варениктер | 185 |
Зразы | 303 |
Қызылша сорпасы | 36 |
Верашчака | 300 |
Кулага | 93 |
Ауыр физикалық жұмыспен айналыспайтын қала тұрғынының энергетикалық қажеттіліктері тәулігіне 1800 – 2000 ккал-дан сирек асады.
Егер артық тамақтанғаннан кейін адам өзін кінәлі сезінсе, өз мінез-құлқын бақылай алмаса, оның өз-өзін бағалауы төмендесе бұл тағамдық мінез-құлқының бұзылуының – булимияның белгісі.
Артық тамақтанатын адам әрдайым бір ретте көп мөлшерде ас қабылдамайды. Мұндай адамдар үшін күні бойы жиі және тұрақты тамақ тұтыну тән, аз мөлшерде, соңында ағзаға қажеттісінен артық калориялар түседі.
Әсіресе, мұндай жағдайда тәтті әрі ұннан жасалған тағамдарды тұрақты әрі көп мөлшерде жеу қауіпті.
Компульсивті артық тамақтану – тағамдық тәуелділік белгілері:
Мұндай бұзылыс кезіндегі эмоционалды бұзылыстар:
Асқазандағы ауыртпалық немесе ауру, ұйқының келуі, бастың айналуы, кейде іштің өтуі, мысалы, іш өту (ұйқы безі функциясының тапшылығы) артық тамақтану салдары болады.
Тағамды артық мөлшерде тұрақты тұтынған кезде ағзада заттардың алмасуында күрделі бұзылыстар болады, олар түрлі ауруларға себепкер бола алады:
Артық тамақтанумен байланысты мәселелерді түрлі жолдармен шешуге болады. Егер артық тамақ ішу эпизоды бір рет болса, мысалы, мерекеде көңіл-күйді жақсартуға және жағдайды түзетуге заманауи "Микразим" ферменттік препараты көмектеседі.
Артық тамақтану кезіндегі оның пайдасы дәрінің құрамымен және оның әсер ету механизмімен байланысты. «Микразимде» келіп түскен қоректік заттарда ыдыратып, ұйқы безіне жүктемені төмендетіп, ас қорыту үрдісін тездететін ас қорыту ферменттері бар.
Артық тамақтану кезінде ас ішу барысында асты қабылдағаннан кейін оны жеткілікті су мөлшерімен ішіп, 10 мың әсер бірлігі мөлшері бар препараттың 1 капсуласын қабылдау керек.
Көп ас қабылдағаннан кейін жағымсыз сезімдерден құтылу үшін «Микразим» қаптамасын өзіңмен бірге демалысқа алып жүрген пайдалы.
Маңызды: Қолданар алдында маманмен кеңесіңіз.
Жүрек, тамыр, эндокринді жүйе аурулары болғанда зиынды азық-түлік өнімдерін анықтап, патологиясы бар өнімдерді алып тастау үшін диетологтың кеңесі қажет.
Артық тамақтанудан құтылудың 3 тәсілі:
Адамда артық тамақтанудан тәуелділік қалыптасып, жеңіл-желпі жей салу бастан кетпейтін ой болып, компульсивті тамақтану кезінде рационалды психотерапия қажет. Мұндайда дәрігердің жеке кеңестері мен топтық сеанстар көмектеседі.
Адам қатты тамақтану қалауы пайда болған жағдайларды анықтай отырып, тағамдық күнделікті жүргізіп, өзіне өзі көмектесе алады. Осындай жағдайлар пайда болған кезде ол тамақтанудан бас тартып, мәселені шешудің басқа тәсілін таба алады. Сонымен бірге, өзіңнің мінез-құлқыңды үнемі бақылаудан бас тартып, күйзеліс немесе үрей жағдайларын тудырмай, оны реттеп отыру маңызды.
Адам өзіне өзі көмектесе алады, ол үшін "тамақ күнделігін" бастау керек, оған жеуге ниет білдіретін барлық шарттар мен жағдайларды жазу керек.
Мұндай жағдайларды анықтағаннан кейін, "ішуден" әдейі бас тартуға және мәселелерді шешудің басқа тәсілін табуға болады. Сондай-ақ, өз мінез-құлқын тұрақты бақылаудан бас тарту, тек стресс немесе дабыл туғызбай, оны реттеу маңызды.
Артық тамақтану профилактикасы жөніндегі кейбір ұсыныстар: