Тамақтан кейінгі іштегі ауырлық-көбіне таныс жағдай. Көптеген адамдар тамақтан кейінгі асқазан ауруын дұрыс тамақтанбауға немесе сапасыз тағамға жатқызады. Бірақ іштің кебуі, іштегі қорылдау, метеоризм, ал кейбір жағдайларда тамақтан кейін лоқсу, әртүрлі мәселенің салдары болуы мүмкін.
Ферменттер — ол іс жүзінде барлық жануарлар және өсімдік тектес өнімдерде бар ақуызды заттар. Егер ферменттер болмаса, онда өнімнің ыдырау үрдісі елеулі қиындыққа ие болар еді.
Ферменттің әсері реакцияға (субстратқа) қатысатын затпен байланыстырудан және оны басқа затқа айналдырудан тұрады. Егер ішекке сіңіру үшін дайындалмаған ас түссе, ол шырышты қабықты тітіркендіреді, ашу немесе бұзылу үрдісі басталады, ішек флорасы бұзылады. Толық ас қорытудың бұзылуы болады, себебі олар өзара байланысты. Онда аспен бірге келетін ферменттер жеткіліксіз және қалыпты ас қорыту үшін қосымша ферменттердің көзін қолдану қажет.
Адамға қажетті ферменттердің үш тобы бар:
Ферменттердің жетіспеуі асқазанға түскен астың қорытылып үлгермеуіне әкеледі. Ол ас қорыту ағзаларының ауруына ұрындырады (асқазан, ұйқы безі, бауыр, өт қабы азап шегеді). Ферменттердің жетіспеуінің алғашқы белгілері тамақтан кейінгі қыжылдату, лоқсу, ауырлық және ауырсыну болып табылады. Ферменттердің жетіспеуін сыртқы факторлар бойынша тануға болады: терінің ауру кейпі, күңгірт және өзгерген шаш, тырнақтың қабыршақтануы.
Организмде ферменттерді өндіру әртүрлі себептерге байланысты бұзылуы мүмкін. Бірақ негізгісі тамақтану теңгерімсіздігі болып табылады. Артық тамақтану ерекше жаман әсер етеді, себебі организм шексіз ферменттерді өндіре алмайды. Сондықтан тамақтану үрдісіне, азық-түлікті таңдауға аса мұқият қарау, сондай-ақ организмді шектен тыс жұмыс істеуге мәжбүрлемей,оған құрамында ферменттер бар заманауи дәрі-дәрмектің көмегімен көмектесу маңызды. Осындай тиімді құралдардың бірі Микразим болып табылады.
Белсенді зат – панкреатин – әр түрлі ас қорыту ферменттерінің (липазалар, протеазалар, амилазалар) теңгерімделген қоспасының арқасында көмірсулар, ақуыз және майларды сіңіру үрдісін жақсартады. Микразим құрамындағы ферменттер асқазанға ешқандай әсер етпей, асты ішектер арқылы өткен кезде қорытады. Мұндай әсер асқазан сөліне төзімді панкреатині бар микротүйіршіктер арқасында мүмкін болады. Капсулалар асқазанда ериді, ал ферменттердің өзі, асты өте жақсы қорытуды қамтамасыз етіп, тікелей ішіектерде «жұмыс істейді», жеңілдік және жайлылық береді.